Tvättpåse med dragsko, ekologisk GOTS certifierad bomull, M 1st

65 kr

Produkten är tyvärr slut i lager :(

Leverantör: KeepJar

Konventionella tvättpåsar är gjorda av polyester och sprider mikroplaster när du tvättar. KeepJars tvättpåse är tillverkad av 100 % ekologisk GOTS certifierad bomull. Med KeepJars tvättpåse tar du hand om dina finaste plagg och värnar samtidigt om miljön! 

Storlek: 24x30 cm

Maskintvätt, max 40°C (vid högre temperaturer kan påsen krympa något, eftersom bomullen är obehandlad, men återfår formen vid användning.

Ej klorblekning.

Ej torktumling.

Ej kemtvätt.

Dra ihop påsen med dragskon och trä öglorna genom varandra flera gånger för att låsa den. Undvik att försluta med en knut eftersom det är svårt att få upp den när påsen är blöt. 

Information om mikroplaster

Mikroplaster är ett samlingsnamn för små plastfragment som är mellan en nanometer till fem millimeter stora. Mikroplast uppstår när till exempel kläder av polyester (konventionella tvättpåsar är i polyester) och andra plastmaterial, som till exempel när plagg av fleece tvättas och mikroplasten försvinner ut i avloppet. Reningsverken förmår inte fånga upp all mikroplast, särskilt inte den mikroskopiska. Havets invånare får i sig plastpartiklar i tron att det är föda. Plastpartiklarna kan ligga kvar länge och orsaka stora problem för vattenlevande djur, då de inte bryts ner i matsmältningsorganen. Mikroplast är också en hälsorisk för oss människor eftersom forskare hittat mikroplast i fisk vi äter. Varför är det dåligt att råka få i sig mikroplast? I djurförsök har några PFAS-ämnen (ämnen som finns i plast) orsakat leverskador, påverkat immunförsvaret och försämrat förmågan att få ungar. Vissa ämnen i plast är misstänkt cancerframkallande. 

Tillverkning

Tillverkade i Indien hos en GOTS-certifierad fabrik. Fabriken besöks regelbundet. GOTS-standarden garanterar att tyget är ekologiskt samt att en mängd internationella rättigheter för de anställda uppfylls och att inga giftiga, hormonstörande, cancerframkallande eller förorenande kemikalier används i produktionen och färgningen. Omfattande kontroller görs av oberoende certifieringsorgan, som övervakar och testar alla stegen utav produktionskedjan – den ekologiska bomullen, spinneri, färgning och importen kontrolleras.

Övrig info om fabriken

KeepJars ekologiska textilprodukter tillverkas alla på en och samma fabrik i Indien, vilken KeepJars grundare Annamaja Segtnan kom att besöka under sin tid som designstudent och social entreprenör i Indien 2007-2012. Fabriken har ett socialt fokus och här följer några exempel. Det vanliga inom textilbranschen är att textilarbetare får betalt per sydd produkt, vilket skapar en enorm stress hos arbetstagaren. På vår fabrik tillämpar man månadslöner, vilket är ovanligt i textilbranschen. Arbetarna får betalt även vid tillfällig nedgång i produktionstakt. Föräldrar har rätt att gå ner i tid (för att hinna med familjelivet och hushållsarbete). Det finns en handlingsplan för att undvika sexuella trakasserier på arbetsplatsen och en särskild kommitté har möten en gång i kvartalet för att identifiera och förebygga. Företaget arbetar aktivt för att anlita hemmafruar för att packa produkter, som ett sätt att få ut dem i arbetslivet. 80% av arbetarna bor inom 10 min gångavstånd från fabriken och kan välja att äta hemma på lunchen.

För återförsäljare

Master pack: 10st